Domuz Gribi Hakkında

Domuz gribi akut solunum yoluyla domuzları etkileyen A tipi bir bulaşıcı hastalıktır.Bu virüs domuzlar arasında direk yada dolaylı etkileşim yoluyla bulaşıyor. Bu hastalık vakaları kış ve bahar aylarında artış gösteriyor ancak bütün yıl boyunca da devam ediyor. Domuz gribi normalde sadece domuzları etkiliyor. Fakat bu virüs bazen tür bariyerini aşarak insanı da etkileyebiliyor.Domuz gribi belirtileri dönemsel zatürre ile çok benzerlik göstermektedir ve bazen ölümlere bile neden olabilmektedir.
Bu belirtiler arasında ateş, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, titreme, yorgunluk, ishal ve kusma gibi belirtiler sayılabilir. Bu virüs ayrıca zaten bireyde var olan kronik hastalıkları daha da kötüleştirebilir.

Geniş bilgimiçin konumuzun içine giriniz…

Bu hastalık domuz eti tüketimi ile bulaşır mı?

Hayır. Bu hastalığın insanlara domuz yada domuz mamulleri katkılı ürünlerin tüketilmesi sonucu bulaştığına dair herhangi bir delil yok. Eğer domuz yeterince pişirilirse bu virüs bulaşmaz. Bu virüs 160-170 derece sıcaklıkta yok oluyor.

Bu arada islama göre domuz ürünlerinin tüketiminin haram olduğunu belirtmekte yarar var.

İnsanlar bu virüse nasıl yakalanırlar?

İnsanlar bu virüse genellikle domuzlarla direk temas kurduklarında ve virüs bulaşmış yerlerde bulundukları zaman yakalanırlar. İnsan insana temas ta bu virüsün bulaşmasının bir diğer yoludur. Ayrıca virüs tıpkı diğer mevsimlik gripler gibi solunum yolu ile de bulaşmaktadır.

Kendisine virüs bulaşan bir kişi bunu diğer insanlara ne kadar zamanda bulaştırır?

Eğer şahıs bu hastalığın belirtilerini üzerinde taşıyacak şekilde hastalığa yakalanmışsa bu kişinin bu hastalığı bulaştırması en fazla 7 gün sürer. Bu zaman dilimi çocuklarda daha kısadır.

Hastalıktan korunma yolu nedir?

Hastalığa yakalanmış insanlarla direk temastan kaçının. Ellerinizi özellikle de öksürdükten ve hapşırdıktan sonra sabun ve bol su ile yıkayın. Özellikle de hapşırırken ve öksürürken mendil kullanuın ve bu mendili daha sonra atın.

Eğer size virüs bulaştıysa evden çıkmayın ve diğer insanlarla direk temastan kaçının. Hastalığın daha fazla yayılmasını engellemek için elinizi gözünüze, burnunuza ve ağzınıza temas ettirmeyin.

Acil ve erken belirtiler nelerdir?

Çocuklarda erken belirtiler şu şekildedir:
-Hızlı solunum veya sorunlu nefes alma.
-Mavimsi cilt rengi
-Yeterli sıvı tüketmeme.
-Uykudan zor uyanma ve insanlarla iletişim kuramama
-Huysuzluk ve sinir bozukluğu
-Çeşitli nezle-belirtileri görülü ve daha sonra bu belirtiler gelişerek yüksek ateş ve öksürüğe dönüşmesi.

Yüksek ateş

Yetişkinlerde görülen belirtiler ise şunlardır:

-Nefes alma zorluğu ve nefes darlığı
-Karın ve göğüste basınç ve ağrı

Ani baş dönmesi

-Şiddetli veya devamlı kusma

Domuz gribinin bir tedavisi var mı?

Bazı anti virüs ilaçları virüsün üremesini durdurabiliyor. Bu ilaçlar hastanın rahatlamasına ve hastalığın etkisinin kırılmasına yarıyor. Bu ilaçlar ayrıca ciddi olumsuz etkilerini de ortadan kaldırıyor. Bu anti virus ne kadar erken alınırsa o kadar iyi sonuçlar gösteriyor.

Bu domuz gribini engelleyecek bir aşı var mı?

Henüz değil. Bu virüsün çeşitli aşılara çok seri uyum sağlamasından kaynaklanıyor. Virüsün bu kabiliyeti yeterli ve etkili bir aşı üretilmesini maalesef engelliyor. Hali hazırda dünya sağlık örgütünün tavsiye ettiği aşılar arasında bu virüsle alakalı herhangi bir aşı yoktur.

Sağlık Bakanlığı'ndan domuz gribi açıklaması
Sağlık Bakanlığı adına Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Seracettin Çom açıklama yaptı. Çom açıklamasında griple ilgili tehlike yok dedi ama vatandaşları uyardı.

Sağlık Bakanlığı adına bir açıklama yapan Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Seracettin Çom şu an için vatandaşları tehdit eden bir durumun olmadığını belirterek, soruları olanların bakanlık adına kurulan 184 numaralı hattan bilgi alabileceğini bildirdi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Dünydaki durumu ve ülkemizdeki risk ihtimallerini kamuoyuyla paylaşmak, bilgi kirliliğini vatandaşlarımızın kafasını karıştırmaması amacıyla bu açıklamayı yapma ihtiyacı hissettik.

17 Nisan'da Meksika'da domuz gribi hastalığının ilk duyurusu yapılmış, aradan geçen bu kadar süre zarfı içinde 1000'den fazla yaralı, 100'den fazla kişi de ölmüştür. Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde şüpheli vakalar vardır. İspanya'da biraz önce incelenen vakalarından bir tanesinde kesin bu virüsü taşıdığı ilan edildi. Domuz da mevcutken daha sonra insana geçen ve şimdi de ilk defa insandan insana geçiş eğilimi gösteren bir virüsle karşı karşıyayız. Bakanlığımız olayın duyumu aldığı ilk andan itibaren irtibatını sürdürmekte. Çeşitli tarihlerde ülkemizi ve dünyayı tehdit eden virüsler nedeniyle de ülkemiz daha önceki faaliyetleriyle oldukça yeterli tecrübeye sahip olmuştur. Tecrübeli sağlık ekibimiz ve idarecilerimiz mevcuttur. Bilim adamlarımız gelişmeleri yakınen takip etmektedir. Bakanlığımız da bize gerekli desteği vermektedir. Konunun uzmanı hocalarımızla bakanlığımız çeşitli görüşmeler yaparak gerek desteği almıştır. Bakanlığımızca hazırlanan eylem planı madde madde hazırlanmıştır. Böylece karşınıza çıktık. Örnek olarak her ne kadar Dünya Sağlık Örgütü'nün yapacağı açıklamaları dinlemekle birlikte, ülkemizin konumu gereği (Ulaşım hareketliliği) kendi durum ve gerçeklerine dayanarak ek almamız gereken tedbirleri almaya başlamış durumundayız. Bugünden itibaren hava limanlarımızda ulusal salgınla mücadele eylem planımızın gereklerinden biri olarak giriş çıkışlarda sağlık taraması uygulamasını başlatmış durumundayız. Ülkemize gelecek Meksika'nın komşuları olan diğer ülkelerden ülkemize geleceklere bir takım duyurularımız oldu ve olacak. Kendi vatandaşlarımız da dahil kendilerinden bir takım bilgiler alarak virüs şüphesi olanları karantina altına alıp Türkiye'de yeni vaka girişi olursa bunu kaçırmayalım, burada hakim olalım diyerek bu tedbirler alınmıştır. Taşradaki sağlık teşkilatlarımız nasıl hareket etmesi gerektiği konusunda uyarılar yapılmıştır. Çeşitli toplantılar yapılmıştır. Bilgi kirliliğin olmaması amacıyla bakanlığımız hafta sonu dahil hergün basın vasıtasıyla günlük rapor şeklinde uygun saatte hastalığın hem uluslararası hem de ülkemizdeki durumu hakkında bilgi akışı sağlanacak. Şu an vatandaşlarımızı tehdit eden bir durum olmadığını ama böyle bir tehlikenin mevcut olduğunu bilmelerini istiyoruz. Bakanlığımız dışında yapılacak açıklamalara itibar etmeyelim.

ALO 184 HATTINDAN BİLGİ ALABİLİRLER

Saber olarak 184 numaralı telefonu arayarak gerekli bilgileri alabilirler. Yine aynı şekilde Sağlık Bakanlığımızın web sitesinden güncel bilgilere ulaşabilecekler. İhtiyaç devam eder, risk artarsa ilan edeceğimiz telefonlarla aynı şekilde vatandaşlarımız bilgilere ulaşabilirler."

Domuz gribi bize gelir mi diyorsanız bu tartışmayı dikkatle okuyun.

Domuz Gribi ( Swine Flu) Nedir?

Domuzlarda hastalığa yol açan bir mikro-organizma olan influenza tip A virusunun insanlarda oluşturduğu solunum yolu hastalığıdır.

Domuz gribinin İnsan sağlığına etkileri nelerdir?

İnsanlar arasında domuz gribi enfeksiyonu, tek tek vakalar olarak ya da salgınlar halinde görülebilir. Klinik belirtileri gribe (mevsimsel influenzaya) benzerdir. Bunlar; ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, genel vucut ağrısı, halsizlik ve bitkinlik şeklindedir. Ancak bazı vakalarda hiçbir belirti görülmezken bazıları ölümle sonuçlanabilmektedir.

Domuz gribinin belirtileri nelerdir ?

Domuz influenza A virus enfeksiyonunda ; ateş, öksürük, boğaz ağrısı, vücutta ağrı, yorgunluk/ kırgınlık, başağrısı, üşüme görülebilir. Bazı domuz gribi vakalarında kusma ve ishal de görülmektedir. Mevsimsel gribe benzer şekilde, insandaki domuz gribinin şiddeti hafiften ağıra değişebilmektedir. Ağır vakalarda solunum yetmezliği ve bazen de ölüm görülebilmektedir.

Domuz gribi virüsü nasıl bulaşır?

İnsanlar domuz gribini genellikle enfekte olmuş domuzlardan almaktadır. Ayrıca şu anki salgında insandan insana bulaşmanın olduğu görüşmektedir. İnsandan insana bulaşmada yakın temas, hastalığı taşıyanlarla aynı ortamı paylaşmak önemli rol oynamaktadır.

Domuz gribinin kuş gribinden farkı nedir?

Kuş gribi, kuşlardan insana bulaşan bir hastalıktır. İnsandan insana bulaşma vakası görülmemiştir. Domuz gribinde ise hem domuzlardan insana, hem de insandan insana bulaşma vakaları tespit edilmiştir.

Domuz eti ve domuz ürünlerini yemek güvenli midir?

Domuz gribinin, uygun hazırlanan domuz eti veya diğer domuz ürünlerinin yenmesiyle bulaştığına dair bulgu yoktur. Domuz influenza virüsu, 70ºC derece ısıtılınca ölmektedir.

Domuz gribi vakaları nerelerde görülmüştür?

26 Nisan 2009’da Meksika’da doğrulanmış 18 vaka bildirmiştir. Halen araştırılmakta olan şüpheli vakalar ülkenin 32 eyaletinin 19’undan bildirilmiştir. Meksika Başkanı Felipe Calderon 81 ölümün salgından kaynaklandığından şüphelenildiğini ve halen 374 kişinin hastanelerde yatmakta olduğunu bildirmiştir. 929 kişinin ise solunum yolu hastalığı nedeniyle hastanelere başvurduğunu ve yapılan inceleme sonunda evlerine gönderildiği bildirilmiştir .

26 Nisan2009’da ABD’de doğrulanmış 20 vaka bildirmiştir. Bunların 8’i New York, 7’si Kalifornia, 2’si Teksas, 2’si Kansas ve 1’i Ohio eyaletlerindendir. Şu ana kadar ölüm bildirilmemiştir. Ayrıca İspanya’da 2 vaka ve Kanada’da 6 vaka bildirilmiştir.

Domuz Gribi aşısı var mıdır?

Domuz gribine karşı şu anda geliştirilmiş bir aşı yoktur. Virüs, çok hızlı değişim göstermektedir. Bu etkiler göz önüne alınarak aşı hazırlama çalışmaları devam etmektedir.

Hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat edeceğim. Neler yapmam gerekir?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanmış seyahat kısıtlaması yoktur. Mümkün olduğunca kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunulmaması, bulaşma riskini azaltacaktır. Solunum yoluyla bulaşan tüm hastalıklar için olduğu gibi başta sabunla el yıkama gibi kişisel hijyen önlemlerini uygulamak son derece önemlidir. Gidilen ülkelerin yerel otoritelerinin öngördüğü tedbirlere uyulması ve gerektiği durumlarda basit cerrahi maske kullanılması hastalığın bulaş riskini azaltacaktır. Ayrıca grip belirtileri görüldüğünde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat ettim. Ne yapmam gerekir?

Hastalık şu ana kadar Meksika, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve İspanya’da görülmüştür. Son 2 hafta içinde hastalığın görüldüğü ülkelere ziyarette bulunmuşsanız ve başta 38ºC’ den yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı, vucutta ağrı, yorgunluk/ kırgınlık, baş ağrısı, üşüme, kusma ve ishal gibi grip benzeri belirtileriniz varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. Böyle belirtiler sadece grip yada domuz gribi hastalıkları sonucu ortaya çıkmaz. Zatürree, nezle, bronşit gibi başka birçok solunum yoluyla bulaşan hastalık da benzer belirtiler gösterebilir. Bu durumların ayırt edilebilmesi için en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gereklidir.

Uluslararası seyahate çıkmayı planlıyorum, hastalıktan korunmak için neler yapmalıyım?

Halen Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, seyahatin yada ticaretin kısıtlanması gerekmediğini bildirmektedirler. Genel olarak kişisel temizlik önlemlerinin alınması, kalabalık ve havasız ortamlardan mümkün olduğunca kaçınılması şu an için yeterli önlemlerdir.

En etkili önlem el yıkamadır. Öksürürken ya da hapşırırken ağız ve burnunuzu tek kullanımlık mendil ile kapatın ve mendili atın. Özellikle hapşırma yada öksürme sonrasında ellerinizi su ve sabunla yıkayın. Alkol bazlı el dezenfektanları kullanılabilir. Hastalığın başlıca insandan insana, hapşırma, öksürme gibi yollarla bulaştığı düşünüldüğünden hasta kişilerle temastan kaçınmak uygun bir korunma yöntemidir. Kirli ellerle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmak buradaki virüslerin elleriniz yoluyla yayılmasına neden olabilir. Bol sıvı gıda tüketin, iyi beslenin, dinlenmeye dikkat edin.