Doğal sağlık kaynağınız meyveler

Güne sağlıklı başlamanın yolu; bir bardak taze sıkılmış meyve suyu içmekten geçiyor.

Güne zinde başlamanın birçok yolu var. Bunlardan en lezzetli ve sağlıklısı turunçgillerden elde edilen bir bardak meyve suyu. Nedeni ise çok basit. Çünkü turunçgillerde bol miktarda C vitamini, betakaroten gibi karatinoid ve sindirimi kolaylaştıran pektin maddesi bulunur.




Meşhur C vitamini

Öncelikli görevlerinden biri bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek, vücudu enfeksiyonlara, bakteri, virüs, mikrop ve serbest radikallere karşı korumaktır. C vitamini bazı hormonların işleyişine yardımcı olur. Aynı zamanda A, B, E vitaminleri, demir ve kalsiyumun vücutta daha iyi kullanılmasını sağlar, koroner kalp hastalığı riskini azaltır ve kılcal damar yapısını güçlendirir. Eksikliği yorgunluk ve halsizlik olarak ortaya çıkar ve hastalıkta iyileşme sürecinin yavaşlamasına neden olur.

Alınması gereken miktar nedir?

Yetişkinlerin günlük C vitamini ihtiyacı yaklaşık 60 - 100 miligram'dır (mg). Soğukalgınlığında, sigara içenler ve hamilelerde bu miktar iki misli olabilir. 100 mg C vitamini bir portakal veya iki limon demektir.
Doğal besinlerde bulunan vitaminler, hap olarak alınan vitaminlerden daha faydalıdır.

Betakaroten

Betakaroten de serbest radikallerle savaşır, yani antioksidandır. Vücudu temizler. Özellikle pembe renkli greyfurtta bol miktarda bulunur. Betakaroten gözler ve cilt için çok faydalıdır. Kalbi korur ve kanser tedavisinde önemli rol oynar. Vücudun günlük betakaroten ihtiyacı yaklaşık 2 - 5 mg'dır.
Öneri: Güne enerjik başlamanın en kolay yolu; sabah kahvaltısında bir greyfurt yemek veya meyve suyu olarak içmektir.

Serbest radikaller

Soluduğumuz oksijen, vücut içinde zehirli etki gösteren bazı maddelerin oluşmasına neden olur. Birçok hastalığa neden olan bu maddeler serbest radikaller olarak bilinir. Hava kirliliği, sigara, alkol, virüsler, enfeksiyon, aşırı stres gibi kaynakları olabilir.

Antioksidan
Vücut hücreleri tarafından üretilen ve gıdalarla da alınan bir grup kimyasal maddeye denir.
Gıdalarla alınan başlıca antioksidanlar; betakaroten, E ve C vitaminleridir. Antioksidanlar serbest radikallerle 'savaşır'.