Kaplıcalar |Bursa|

:..Eski Kaplıca


Su sıcaklığı :45°C
Kent merkezindeki sular, Uludağ’ın kuzey eteklerinden çıkar. Kaplıca tesisleri, genellikle çekirge kentinde toplanmıştır. Sular, kalevi, toprak alkali, radyoaktivitelidir.
Bursa ili şifalı suları, Uludağ eteklerindeki bir çatlaktan kaynar. Yeryüzüne yaklaşırken geçtikleri ayrı yollar nedeni ile, suların madenlerinde ve sıcaklık derecelerinde farklılıklar olur. Böylece kaplıcalar ikiye ayrılır.
Bursa’nın şifalı sularının büyük bölümü, deniz düzeyinden 220 m. Yüksekte kurulu Çekirge bölgesindedir. Çekirge’nin asıl su sıcaklığı 45C’nin üstündedir. Halk arasında Çelikli adıyla anılan bu sular, Çekirge’nin en yukarı bölümünde Vakıfbahçe denilen bir yerden kaynar. Bu sularda çeşitli maden eriyikleriyle zengin kimyasal madenler, gazlar ve yüksek radyoaktivite vardır. Çekirge’de Türk hamamının tüm özelliğini taşıyan bir kaplıcadır.
İki kubbeli soyunma yeri ile, kubbeli banyo yeri ve soğukluğu vardır. Son yıllarda onarım görmüş ve bir bölümü kadınlar için ayrılmıştır.

::..Çelik palas


Su sıcaklığı :45°C
Bu sularda çeşitli maden eriyikleriyle zengin kimyasal madenler, gazlar ve yüksek radyoaktivite vardır.
Çekirge sularından bir bölümü cam borular içinde, hiçbir değeri bozulmadan Bademlibahçe mevkiinde yapılmış olan Çelik palas oteline getirilmiştir. Çelik palas, Atatürk’ün talimatı ile yapılmış, adı da onun tarafından verilmiştir. Çelik palas'a daha sonra bir otel ilave edilmiş yaklaşık 140 odalı bir kuruluş oluşmuştur.

Odalarından çelikli su akan Çelik palas’ın yüzme havuzu ise dünyada eşi olmayan bir eserdir. Bursa hamamlarının en büyüğüdür. Fizik tedavi bölümleri, sauna ve jimnastik salonu ile devamlı açıktır.
Çekirge sularında az ölçüde demir vardır. Aktığı yerleri kırmızı pas rengine boyadığı için, bu sulara “Çelikli” adı verilmiştir. Çekirge suları ile tedavinin özü banyodur. Büyük havuzlu hamamlarda devamlı çıkan radyoaktivite, hamamın kubbesinin altında biriktiğinden burada banyo için bulunanlar, dolaylı olarak buğulama da yapmış olurlar.
Çekirge Kaplıca suları, romatizma, nevrit, cilt, idrar yolları ve kadın hastalıklarına iyi gelir.

::..Kükürtlü Kaplıcası


Su sıcaklığı :82°C
Bursa bölgesi şifalı sularının en zengin kaynağıdır. Dakikada 120 litre su verir. Hamam bölümü Bizans döneminden kalmış, sonra Hüdavendigar Murad restore ettirmiştir. Yüzyıllarca halka açık olan kaplıca, son yıllarda, Uludağ Üniversitesi bünyesinde hizmete sokularak halkın yararlanmasına kapatılmıştır.Romatizma, cilt, karaciğer hastalıklarına üstün şifa kaynağıdır.

::..Yenikaplıca ve Kaynarca Hamamı



Su sıcaklığı :84°C
Yenikaplıca, Bursa-Çekirge yolu üzerindedir. Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı ve başvezir Rüstem Paşa tarafından 1555 yıllarında yaptırılmıştır.
Yenikaplıca, üçü büyük olmak üzere, toplam on kubbeyle örtülü, klasik dönem Osmanlı yapıtlarındandır. Diğer kubbeli hamamlarda olduğu gibi, soyunmalık, soğukluk, sıcaklık bölümlerinden oluşmuştur. Muhteşem kubbesi, kırk kurnanın bulunduğu geniş havuzu, tarihi çinileri ve egzotik ve gizemli bir dünyayı andıran “üşük terleten”i ile görülmeye değer bir tarih abidesidir. Günümüzde otel olarak da hizmet vermektedir. Özel banyoları, turistik bölüm, masaj ve spor salonu vardır. Yapının sonradan eklenen kaynarca bölümü ise, yalnız kadınlara tahsis edilmiştir. Yüzme havuzu ve kurnalı yıkanma bölümü ile otel işlevini gören bölümlerden oluşur. Yeni kaplıca şifalı suları, cilt hastalıklarından, iç hastalıklarına, şişmanlık ve solunum yolu hastalıklarına kadar birçok bedensel rahatsızlıklara etkin şifa kaynağıdır.

::..Karamustafa Kaplıcası


Su sıcaklığı :54°C
Bursa-Çekirge-Mudanya yolu üzerinde, Yenikaplıca’nın hemen yanındadır. Bizans döneminden kalmış ve daha sonra bugünkü şekliyle, Rüstem Paşa’nın ağası Kara Musatfa Paşa tarafından 1490 yılında yaptırılmıştır.
Erkekler ve aileler hamamı olmak üzere iki bölümden oluşur. Ayrıca 25 odalı oteli çocuk oyun alanı ile hizmet veren, dinlenmeye müsait bir tesisdir.
Su verimi az olduğu için, büyük havuzu yoktur. Küçük bir havuzu vardır. Ayrıca hamamın içinde yuvarlak bir yalak bulunur. Su, bunun dibinden kaynar. Bu yalağın, kısırlık için şifalı olduğu söylentileri nedeniyle kadınlar yalağın içine oturarak banyo şeklinde girerler.
Dipten kaynayan 45 derecedeki su, rahim tedavisinde etki sağlar. 15-20 dakikalık duş, rahim etrafındaki iltahapları giderir ve bu tedavi ile doğurmayan kadınlar, çocuk sahibi olurlar.
Bursa'da radyoaktivitesi en zengin kaplıca, Kara Mustafa’dır. Sodyum bikarbonatlı bir sudur. Kaplıca suları en çok sodyum ve kalsiyum içerir. Romatizma, nevralji, gut, egzama, kemik kırıklarında, kadın hasatlıklarında etkin şifa kaynağıdır.

::..Adliyeköyü İçmeleri


Su sıcaklığı :21°C
Gemlik ilçesine bağlı adliye Köyü’ndedir. Bağlık bahçelik bir yerdir. Karaciğer, safra yolları hastalıklarında faydalı bir içmedir.

::..Akarca Maden Suyu



Su sıcaklığı :17°C
Mustafa Kemal Paşa ilçesi, Akarca Köyü’ndedir. İçimi nefis bir sofra suyudur. Aç karnına içilirse, karaciğer, safrakesesi ve idrar yolları hastalıklarına iyi gelir.

::..Armutlu Kaplıcaları



Su sıcaklığı :59°C
Gemlik ilçesine bağlı, Armutlu bucağına 5 km. uzaklıkta, yeşillikler içinde, Bozburun denilen bir yerdedir. Bizans döneminden bu yana bilinir. Yalova-Kaplıca arası, kara yolu ile birbuçuk saattir. Belirli saatlerde otobüs seferleri vardır.
Kubbeli bir hamamı, kadın ve erkeklere ayrı bölüm halinde hizmet verir. Ayrıca turistik oteller ve belediye bünyesinde işletilen çeşitli kalitede konaklama tesisleri bulunur. Turistik otel yıl boyunca açıktır.
Armutlu Kaplıcası, ülkemizdeki kaplıcalar içinde, en yüksek radyoaktivitesi olan kaplıcadır. Kaynak sular bir fay çizgisi boyunca çıkar.
Sular, kimyasal ayrıma göre, bikarbonat sülfatlı, klorürlü, karbondioksitlidir. Marmara Bölgesi zengin sularındandır. Romatizma, sindirimyolları, kalp, damar ve kadın hastalıklarında etkin şifa kaynağıdır.

Armutlu Kaplıcaları, Yalova-Armutlu karayoluna bağlantılı olarak, ulaşım kolaylığı yönünden, bunun yanısıra, kentin gürültülerinden uzak, serin çam kokuları arasında, hem kaplıca kürü, hem de, dinlenme gereksinimi için ideal bir yerdir.
Armutlu Kaplıcaları’nda 1983'ten bu yana hizmet veren turistik Erdilli Tesisleri Termal Oteli 36 oda, 80 yataklıdır. Her odada telefon müzik, duş bulunmaktadır.

::..Ağaçhisar Kaplıcası



Orhaneli ilçesi, Ağaçhisar Köyü’ndedir. Kükürtlü suyu deri hastalıklarında etkilidir.

::..Çitli Madensuyu


Su sıcaklığı :15°C
İnegöl ilçesi, Çitli Köyü yakınındadır. Kaynak denizden 500 m. yüksekte bir yamaçtadır. 150 yıldan beri ülkemizde ün yapmıştır. Sultan Abdülaziz’in mide ağrılarına iyi geldikten sonra, ünü daha da artmış ve yabancı ülkelere bile pazarlanmıştır. 1855’den beri dokuz madalya almıştır.
Serbest CO2 gazı oldukça yüksektir. Karaciğer, safra yolları ve mide rahatsızlıklarında üstün etkisi vardır.

::..Dümbüldek Kaplıcası



Su sıcaklığı :44°C
M. Kemalpaşa ilçesine 10 km. uzaklıkta, Akarca Köyü’ndedir. Bulunduğu yer yeşillikler içindedir. Su, iki metre derinliğinde, kuyu gibi bir yerden köpürerek kaynar. Gürültü ile fokurtular yaparak kaynadığından “Dümbüldek” ismi verilmiştir.

::..Gemlik Kaplıcası


Su sıcaklığı :36°C
Gemlik ilçesinin 1 km. yakınındadır. Ilık olduğu için, tedavi amacıyla gelenler azdır. Daha ziyade yıkanmak için gelirler. Dimağ yorgunluğu ve nevrastenik hallerinde faydalıdır.

::..Oylat Kaplıcaları


Su sıcaklığı :41°C
İnegöl ilçesine 27 km. uzaklıkta, ormanlık ve yüksek bir tepenin eteğindedir. Bulunduğu yer denizden 840 m. yüksektedir. Kaplıca iki tarafı vadilerle çevrili bir yamaçta kurulmuştur. Sırtını dayadığı dağ silsilesi, Uludağ’ın etekleridir. Tarihi geçmişi romalılar dönemine kadar uzar.

Suyunun 40 derece sıcaklıkta olması nedeniyle, soğutulmadan banyo yapma olanağı vardır. Su verimi dakikada 3000 litre olduğundan, radon gazının fazlalığına bir avantajdır. Bu gazlar etrafa yayılarak, solunum yolu ile vücuda geçer. Oylat Kaplıcası bol sulu bir kaplıcadır. Üç aslan ağızdan havuza dökülür. Kurnalarında musluk yoktur. Devamlı akar. “Arsenikli, sülfatlı, karbonatlı” bir sudur. İçmeye elverişlidir. Modern havuzları vardır. Romatizma, nevralji ve kadın hastalıkları, idrar yolları rahatsızlıklarında büyük yarar sağlar. Çeşitli konaklama tesisleri ve satış üniteleriyle yıl boyunca hizmet verir.

::..Uludağ Madensuyu



Su sıcaklığı :16°C
Bursa’ya 30 km. uzaklıkta Gönderet Köyü’ndedir. Nilüfer Deresi yamacında bir kaya çatlağından çıkar . Eski yıllarda, Bursalılar bu suyu şişeler içinde getirip içerlermiş. 1924 yılında kaynağında yapılan bir tesisten sonra ismi Keşişdağı Suyu olmuş. Daha sonra 1940 ylında tesis yenilenmiş ve bu kez de, “Uludağ Madensuyu” ismiyle pazarlanmış. Tanınmış bir madensuyudur.
İçimi hoştur. Mide şişkinliğine, hazımsızlığa, böbrek taşlarının düşürülmesinde faydalı bir şifalı sudur.